В изпълнение на чл.11.2 от Договор за доставка на природен газ Булгаргаз ЕАД ви информира за цената на закупените капацитетни продукти на вход на българската газопреносна система за месец април 2024 г.:

58,84 лева/MWh ( без акциз и ДДС) е окончателно предложената цена за м. април 2024 г., по която „Булгаргаз“ ЕАД  ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и ... виж повече

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

18.12.2019

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

            Относно: Предложение за продажна цена на природния газ за І-во тримесечие на 2020 г.

           

            В съответствие с изискванията и условията на Наредба № 2/2013 г. за регулиране на цените на природния газ, "Булгаргаз" ЕАД, дъщерно дружество на „Български Енергиен Холдинг” ЕАД внесе в КЕВР заявление за утвърждаване цена на природния газ за първото тримесечие на 2020 г., в размер 43,98 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) за крайни снабдители на природен газ и за лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия (ЗЕ, чл. 30, ал. 1, т.7).

Тази цена, както е посочено в документите, приложени към внесеното в КЕВР заявление, е образувана като са отчетени количествата природен газ, заявени за доставка от крайни снабдители на природен газ и лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, както и заявените количества от клиенти, които не попадат в кръга на лицата по чл. 30, ал. 1, т. 7 от ЗЕ.

С писмо изх. № Е-15-20-29/11.12.2019 г., КЕВР информира "Булгаргаз" ЕАД, че съгласно чл. 17, ал. 3, изр. 2 от Наредба № 2 от 19.03.2013 г. за регулиране на цените на природния газ(НРЦПГ), образуващи цената на входа на газопреносните мрежи са както количествата природен газ, заявени за доставка от крайни снабдители на природен газ, от лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия и от клиентите, които не попадат в кръга на лицата по чл. 30, ал. 1, т. 7 от ЗЕ, така и от прогнозните количества природен газ за І-во тримесечие на 2020 г., освободени по Програмата за освобождаване на природен газ. Това нормативно изискване е известно на „Булгаргаз“ ЕАД, но предвид факта, че към момента на внасяне на заявлението за утвърждаване на цена за І-во тримесечие на 2020 г. дружеството не разполага със заявени и/или сключени договори за продажба на природен газ по Програмата за освобождаване на природен газ, същите не са включени при образуване на цената в размер на 43,98 лв./MWh.

С посоченото по-горе писмо, КЕВР указва на „Булгаргаз“ ЕАД да включи тези количества в заявлението си за утвърждаване на цена на природния газ за І-во тримесечие на 2020 г., съгласно посочените разпоредби на НРЦПГ.

В изпълнение на това, „Булгаргаз“ ЕАД изготви и внесе ново заявление за утвърждаване цена на природния газ за първото тримесечие на 2020 г., в размер 44,04 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) за крайни снабдители на природен газ и за лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия (ЗЕ, чл. 30, ал. 1, т.7), образувана при отчитане и на прогнозни количества по Програмата за освобождаване на природен газ.

На страницата на КЕВР е публикуван доклад, относно внесеното заявление от „Булгаргаз“ ЕАД за утвърждаване на цена за І-во тримесечие на 2020 г., който на основание чл. 45, ал.1 от Правилника за дейността на КЕВР ще се разглежда на открито заседание на 19.12.2019 г. от 10:00 часа в сградата на КЕВР на бул. „Княз Дондуков“ № 8-10.

 

 

18.12.2019 г.

“БУЛГАРГАЗ” ЕАД


Този сайт използва "бисквитки", с цел по-доброто обслужване на своите посетители. Научете повече