“Булгаргаз” ЕАД  очаква регулираната цена на природния газ за месец април да бъде с около 2.2% по-висока спрямо действащата за м.март или на ниво от 58.90 лв./MWh. Това стана ясно в рамките на откритото заседание на К ... виж повече

В изпълнение на чл.11.2 от Договор за доставка на природен газ Булгаргаз ЕАД ви информира за цената на закупените капацитетни продукти на вход на българската газопреносна система за месец март 2024 г.:

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

01.01.2021

Първите доставки на природен газ от Азербайджан за България започнаха в 7.00 ч. на 31.12.2020 г.

 

„Булгаргаз“ ЕАД постави успешно начало на доставките на природен газ от Азербайджан за българския пазар. Това е значима крачка за реализацията на основната стратегическа цел на националната енергийна политика за диверсификация на източниците на природен газ за българския пазар на конкурентни цени.

Отчитайки забавянето на изграждането на междусистемната българо-гръцка газова връзка IGB поради COVID – 19, „Булгаргаз“ ЕАД договори доставките по алтернативен маршрут през гръцката газопреносна мрежа до входен пункт Кулата – Сидирокастро на българската газопреносна мрежа. Транспортирането на природния газ по този маршрут е временно, за срок от девет месеца до края 2020/2021 газова година. Очакванията са газовият интерконектор между България и Гърция да бъде пуснат в експлоатация в началото на четвърто тримесечие на 2021 г. и доставките на газа от Азербайджан да продължат по основното трасе.

Крайната доставна цена на газа даде възможност „Булгаргаз“ ЕАД да предложи днес 01.01.2021 г. на Комисията за енергийно и водно регулиране намаление на регулираната цена на природния газ за януари 2021 г.

В условията на значителен ръст на цените на природния газ на европейските газови пазари, се очаква цената за българския потребител да бъде понижена за януари 2021 г. По-ниската цена на газа е пряка подкрепа на конкурентоспособността на българската индустрия.

 

01.01.2021 г.

“БУЛГАРГАЗ” ЕАД

 


Този сайт използва "бисквитки", с цел по-доброто обслужване на своите посетители. Научете повече