В изпълнение на чл.11.2 от Договор за доставка на природен газ Булгаргаз ЕАД ви информира за цената на закупените капацитетни продукти на вход на българската газопреносна система за месец април 2024 г.:

58,84 лева/MWh ( без акциз и ДДС) е окончателно предложената цена за м. април 2024 г., по която „Булгаргаз“ ЕАД  ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и ... виж повече

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

05.02.2022

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

Предвид спецификата на борсовата търговия на природен газ, след извършена проверка, бе установено, че от общия микс на количествата природен газ, „Булгаргаз“ ЕАД е реализирало излишните количества, които обичайно се дължат на по-ниското потребление през почивните дни, на държавната борса „Газов Хъб Балкан“ ЕАД. Изнесената информация за продадените от „Булгаргаз“ ЕАД количества природен газ категорично не отговаря на действително продадените, които за посочения период са 37 000 MWh. Тези количества са продадени с цел подобряване на финансовото състояние на дружеството, предвид завареното положение от новия СД на „Булгаргаз“ ЕАД. При направения анализ се установи, че реализираната цена от извършените борсови сделки е по-висока от тази, която „Булгаргаз“ ЕАД би получило в случай на положителен дисбаланс към „Булгартрансгаз“ ЕАД, поради неосвобождаване на излишните количества.

Предвид финансовото състояние, наследено от бившето ръководство на дружеството, изразяващо се в недостиг на средства, възстановяването на нарушения паричен поток е от огромно значение за дейността на дружеството, свързана със сигурността и непрекъснатостта на доставките за страната.

Ръководството на дружеството предприема всички необходими действия, в рамките на закона и в условията на пълна прозрачност, да осигури финансов ресурс, който да гарантира дейността на дружеството като обществен доставчик и участник на пазара на природен газ.

 

 

„Булгаргаз“ ЕАД

05.02.2022 г.


Този сайт използва "бисквитки", с цел по-доброто обслужване на своите посетители. Научете повече