54,76 лева/MWh ( без акциз и ДДС) е окончателно предложената цена за м. май 2024 г., по която „Булгаргаз“ ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и прено ... виж повече

В изпълнение на чл.11.2 от Договор за доставка на природен газ Булгаргаз ЕАД ви информира за цената на закупените капацитетни продукти на вход на българската газопреносна система за месец май 2024 г.:

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

21.12.2021

Спечелено международно арбитражно дело срещу „Трансгаз“ С.А., Румъния

Булгаргаз“ ЕАД информира, че днес, 21.12.2021 г., получи решение, постановено по арбитражно дело на дружеството срещу румънския газопреносен оператор „Трансгаз“ С.А. пред Международния търговски арбитражен съд към Румънската търговска и индустриална камара, с което са уважени всички искове, предявени от „Булгаргаз“ ЕАД срещу румънското дружество.

„Трансгаз“ С.А. е осъдено да върне на „Булгаргаз“ ЕАД 6,7 млн. куб. м. природен газ, останал в използвания за доставки до България транзитен газопровод след прекратяването на дългосрочен договор за транзит през 2016 г., а ако това е невъзможно – да заплати паричната му равностойност по приложимата за периода цена. В допълнение, „Трансгаз“ С.А. е осъдено да заплати лихви за забава и разноските по делото.

С решението се увенчават с успех няколкогодишните усилия на „Булгаргаз“ ЕАД да уреди окончателно спорните въпроси с румънския газопреносен оператор по повод прекратяване ползването на газопровода на румънска територия и да си възстанови всички количества природен газ, неоснователно задържани от оператора.

21.12.2021 г.

“БУЛГАРГАЗ” ЕАД


Този сайт използва "бисквитки", с цел по-доброто обслужване на своите посетители. Научете повече