60,41 лева/MWh ( без акциз и ДДС) е окончателно предложената цена за м. октомври 2023 г., по която „Булгаргаз“ ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производств ... виж повече

За месец Октомври тарифите за капацитетните продукти на вход на българската газопреносна система са, както следва:

  • Годишен капацитетен продукт на ИТ Кулата Сидирокастро: 0.9048 лева/MWh.
  • Г ... виж повече

ПЪРВИЯТ ТАНКЕР С ВТЕЧНЕН ПРИРОДЕН ГАЗ, ПО ЛИНИЯ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО МЕЖДУ “БОТАШ” И “БУЛГАРГАЗ” ЕАД, ПРИСТИГНА В ТУРЦИЯ

12.04.2023

"Стратегическото ни партньорство с "Боташ" е ключово за гарантиране на сигурни доставки на природен газ за българските потребители на конкурентни цени", посочи изпълнителният директор на "Булгаргаз" ЕАД Деница Златева, която заедно с министъра на енергетиката Росен Христов посети терминала за втечнен природен газ, в близост до турския град Текирдаг. Там днес пристигна първият танкер съгласно сключеното споразумение между "Булгаргаз" ЕАД и турската компания "Боташ" за достъп до газовата инфраструктура на южната ни съседка. Доставеният с този танкер газ е от американската компания "Шиниър", която през есента на миналата година спечели търга на "Булгаргаз" за осигуряване на необходимите количества за 2023 г. Едно от условията за участие в търга тогава беше източниците на доставка да бъдат от държави без наложени санкции или други търговски ограничения.

Споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ", подписано на 3 януари 2023 г. е със срок от 13 години. Чрез него българският обществен доставчик получава достъп до пет терминала за втечнен природен газ и газопреносната мрежа на Турция, което осигурява възможност за трансфер на 1.5 млрд. куб. м. газ годишно към нашата страна.

Деница Златева посочи още, че резултатът от всички положени усилия в последните месеци е видим и то най-вече в намаляването с повече от 60% на цената на горивото за месеците май и юни спрямо началото на годината и устойчивия характер на тази тенденция. "Успяхме да гарантираме цялото потребление на страната в една много несигурна ситуация", заключи Златева.

"Споразумението позволява използването на цялата газова инфраструктура за разтоварване, регазификация, съхранение и доставка на равномерни количества природен газ до България. Това е ключово за енергийната ни сигурност", подчерта енергийният министър. Той изрази своята увереност, че, благодарение на сключения договор с "Боташ", България ще може да си осигурява над 10 танкера втечнен природен газ годишно, заяви министърът на енергетиката. Според него успехът на сключеното споразумение в немалка степен се дължи на намирането на точната формула, защитаваща интересите и на двете страни.


Този сайт използва "бисквитки", с цел по-доброто обслужване на своите посетители. Научете повече