“Булгаргаз” ЕАД  очаква регулираната цена на природния газ за месец април да бъде с около 2.2% по-висока спрямо действащата за м.март или на ниво от 58.90 лв./MWh. Това стана ясно в рамките на откритото заседание на К ... виж повече

В изпълнение на чл.11.2 от Договор за доставка на природен газ Булгаргаз ЕАД ви информира за цената на закупените капацитетни продукти на вход на българската газопреносна система за месец март 2024 г.:

„Булгаргаз“ ЕАД прогнозира цената на природния газ за април да е около 98 лв.

29.03.2023

„Булгаргаз“ ЕАД прогнозира цената на природния газ за месец април да е около 98 лв./MWh, или с приблизително 5% по-ниска от първоначално внесеното от дружеството предложение на 13 март за 103,8 лв/MWh. Окончателното предложение на дружеството ще бъде внесено на 1 април, съобщи изпълнителният директор на „Булгаргаз“ ЕАД Деница Златева по време на открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране.

По думите й, към днешна дата, цената на природния газ за месец май, се очертава да е около 88 лв./MWh. Според нея продължаващото намаление на цената е в резултат на предприетите от дружеството действия за оптимизиране на цената, на проведените конкурентни търгове за доставка и текущите нива на борсовите индекси.

Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ посочи, че доставките на природен газ до края на годината са гарантирани, всички договори са сключени, осигурени са количества за нагнетяване в хранилището в Чирен. „Няма притеснения  с доставките на природен газ за тази година, необходимите количества за нашите клиенти са осигурени и гарантирани“, заяви Деница Златева. 

Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ подчерта, че дружеството е в изключително добра комуникация с бизнес организациите. „Винаги, когато е имало въпроси или предизвикателства, пред които са били изправени, заедно сме намирали решения, удовлетворяващи всички страни. Пример за това е, че дори в най-критичните месеци за нашите клиенти, не сме начислявали санкции за невзети количества и сме позволявали гъвкавост по отношение на заявените количества“, коментира пред медии Деница Златева.

В отговор на журналистически въпрос Деница Златева за пореден път обясни начина, по който дружеството формира продажната цена. „При подаване на Заявлението за прогнозна цена в КЕВР, „Булгаргаз“ ЕАД трябва да предостави договори за доставка за всички заявени от клиентите на дружеството количества по сключените договори, както на свободен, така и на регулиран пазар. Дневните заявки варират между 40 000 и 85 000 MWh, в зависимост от сезона и потреблението. Чрез гарантирането и осигуряването на природния газ, в качеството си на обществен доставчик, дружеството не може да рискува да купува природен газ на дневна база на борси с ценови индекс „Ден напред“ или в „Рамките на деня“. Следва да се отбележи, че в предложението си за цена „Булгаргаз“ ЕАД включва всички разходи, свързани със закупуването на слотове, капацитет за регазификация, капацитет за съхранение, както и разходи за капацитет и пренос до българската газопреносна мрежа. В зависимост от месеца, тези допълнителни разходи, варират между 15 - 20% от стойността на индекса TTF. Поради това, съпоставка с ценовите индекси ”ден напред“ и „в рамките на деня“ не са състоятелни, тъй като същите отразяват единствено цената на природния газ за деня и не включват горепосочените разходи. Отговорността, която дружеството носи като обществен доставчик, го задължава да осигури предварително и на конкурентна цена необходимите количества за клиентите си“, коментира още Деница Златева.


Този сайт използва "бисквитки", с цел по-доброто обслужване на своите посетители. Научете повече